top of page

Yapı Sektörünün En Büyük Ödülü | ALTIN ÇEKÜL “YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ” 2013

Türk yapı malzemesi sektörünün en iyi ürünü 36. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da 21. kez sahiplerini buldu! Yapı Sektörünün En Büyük Ödülü ALTIN ÇEKÜL “YAPI ÜRÜN ÖDÜLÜ” 2013’e global AR-GE gruplarında yerli kaynak kullanımı ve rekabet koşullarında ayırt edici kimlik özelliklerinin öne çıkarılması damgasını vurdu...Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 1991 yılından bu yana düzenlenen, Türkiye’nin yapı malzemesi alanındaki ilk ürün ödülü; Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü” 24 Nisan 2013 tarihinde, Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük buluşması 36. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul’un açılış töreninde sahiplerini buldu. Ödüller, Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay tarafından takdim edildi.





YEM Ödülleri Projesi kapsamında 21. kez verilen Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü” 2013’e “Artema - Minibox Ankastre Sıva Altı Standardizasyonu” ürünü ile Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş. değer bulunurken, Knauf’a ait “Knauf - Cleaneo® Akustik Alçıpan” ürünü ile Knauf İnşaat ve Yapı Elemanları Gümüş Çekül Ödülü’nü kazandı.


Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi tarafından 1991 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 21.kez verilecek olan Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü” ile, Türk yapı sektöründe 2013 yılının en iyi ürünü seçildi.

Ödül programı, yapı malzemesi alanında yeni teknoloji ve ürünleri destekleyerek sektörün gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.


Yrd. Doç. Dr. Cem Altun (Yük. Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi), Ali Bakova (Endüstri Ürünleri Tasarımcısı, Ali Bakova D Design), Prof. Dr. Hasan Şener (Yük. Müh. Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Leyla Tanaçan(Yük. Mimar, İstanbul Teknik Üniversitesi) ve Prof. Dr. Onuralp Yücel (İTÜ, Metalurji ve Malzeme Müh. Böl.)‘den oluşan seçici kurul bu yıl 27 firmadan 29 ürünü üretim, uygulama ve kullanım süreçlerinde akılcılık ve enerji tasarrufu sağlamaları, çevreye, sağlığa zararlı bir yönlerinin olmaması ve üretimde yerli kaynakların da kullanılması gibi kıstaslara göre değerlendirdiler.


“Yapı ürünleri” nin özellikle “tasarım süreci ve tasarım sürecinde rol alan ‘tasarımcı/ların’” formasyonuna ilişkin belirsizliklerin azalma yolunda olduğunu ifade eden Altın Çekül 2013 seçici kurulu, global ekonomideki ve ilişkilerdeki değişimler, özellikle de bilgi ve teknoloji alanındaki ortaklıklarla Ar-Ge gruplarının ortak kullanımları sonucunda oluşan durumun, artık ürünün inovasyonunun yapıldığı merkez, ülke ve bölge farklılıklarını azaldığının altını çizmiştir. Buna karşın yerli hammadde ve yerel kaynakların bu global gruplarda daha fazla yer aldığı vurgulayarak yapı ürününün ve yapım sürecinin kalitesinin sağlanmasına yönelik çalışma ortamlarının geliştirilmesi, rekabet koşullarında ayırt edici kimlik özelliklerinin öne çıkarılmasıyla ilgili çalışmaları kayda değer bulmuştur.




Altın Çekül 2013’e değer bulunan “Artema - Minibox Ankastre Sıva Altı Grubu”, ankastre armatürlerin su bağlantısını yapabilmek için duvar içinde bulunan standardize edilmiş ürünü sayesinde tüm ankastre ürünlerin kullanılmasına olanak sağlaması, tamamen yerli hammadde ve insan kaynaklarını kullanması, daha az malzeme kullanılması ve montaj-demontaj kolaylığı sağlaması, yalın ve küçük boyutlu tasarımı, ankastre batarya değişimlerinde mevcut yapıya müdahaleye gerek duyulmaması gibi nitelikleri olumlu bulunarak bu yapı ürünü oybirliğiyle Altın Çekül Yapı Ürün Ödülü’ne değer görülmüştür.





“Knauf - Cleaneo® Akustik Alçıpan” mekanların akustik performansını sağlamak için geliştirilmiş olan mevcut perfore alçı levhaların malzemesine, yerel alçı ve Zeolit minerali ilavesi yapılarak, aynı anda havadaki kötü kokuları yok etme ve temizleme özelliğini sağlayan çok fonksiyonlu bitmiş ürün haline getirilmesi olumlu bulunarak bu yapı ürünü oybirliğiyle Gümüş Çekül Yapı Ürün Ödülü’yle teşvik edilmeye değer görülmüştür.

Comments


bottom of page